Wilt u kunstgras aanleggen, dan is het aan te raden om daar onderdoek onder te plaatsen. Het zorgt ervoor dat het onderliggende zandbed mooi vlak blijft, is stabiliserend, waterdoorlatend en het egaliseert onregelmatigheden in de grond. Daarnaast heeft het ook de functie van een anti wortel doek en vormt het op die manier een ondoordringbare buffer tegen onkruid, mollen en ongedierte. Eenmaal aangebracht beschermt deze tussenlaag het kunstgras tegen zogenaamde ‘puntbelasting’ van bijvoorbeeld speeltoestellen en buitenmeubilair. Zo kunt u langer profiteren van uw kunstgras.
Let op: drukverdelend doek biedt alleen voordelen als kunstgras wordt geplaatst op een zandbed.
Legt u een kunststof grasmat direct op een massieve ondergrond van steen of beton, dan is onderdoek niet nodig.
Optimale bescherming van de grasmat
Voor deze bufferlaag wordt meestal geotextiel onderdoek gebruikt. Dit speciale doek is door de open structuur goed waterdoorlatend maar is zo dicht geweven dat het ook anti wortel eigenschappen heeft. Daarnaast is het erg duurzaam, stug en stabiliserend. Dat zorgt voor een stevige tussenzone waarbij kuilen, putten en ook grondaantasting door mollen tot een minimum worden beperkt. Ook beschermt het de vezels aan de onderzijde van de kunstgras mat waardoor het gras langer zijn kwaliteit blijft behouden.
Aanleg geotextiel onderdoek
Het leggen van het onderdoek kunt u zelf uitvoeren of u kunt het uitbesteden aan de kunstgrasspecialist. Na het aanbrengen en vlakken van het zandbed rolt u het onderdoek uit over het zandbed en snijdt het op maat met een stanleymes. Het is dan wel belangrijk dat het doek goed tegen de kanten aansluit om zo onkruid, ongedierte of eventuele toegang door mollen tegen te gaan. Beslaat het doek niet in één keer de volledige breedte, dan kunt u de ondergrond ook bedekken met meerdere stukken onderdoek. Zorg dan wel voor een overlap van 5 tot 10 centimeter. Daarna kunt u de grasmat over het doek uitrollen.