Verwijderen van bladeren, onkruid, algen en mossen
Kunstgras is een onderhoudsvriendelijk alternatief voor een natuurlijk gazon, maar niet onderhoudsvrij! Wanneer er in de buurt van jouw kunstgras bomen of struiken staan, kan het zijn dat er af en toe wat bladeren op je kunstgras vallen. Dit alleen geeft al een natuurlijke look. Laat de bladeren echter niet te lang liggen want dan gaan ze ontbinden en verbrokkelen om zich uiteindelijk in de grasmat te nestelen. Er kan zich dan een voedzaam laagje vormen waarin het fijn vertoeven is voor onkruid. Vermijd dat door tijdig bladeren, zaadjes en ander organisch materiaal van het kunstgras te verwijderen. Doe dit uiteraard ook met ander afval/materiaal zoals puin, etensresten enz. Gebruik hiervoor een zachte bladhark, bezem of een bladzuiger- of blazer. Doe dit geregeld en niet enkel in het voorjaar. Onkruid dat aan de rand van het kunstgras groeit, verwijder je met de wortels.
Geef je kunstgras een frisse beurt
Vind je dat je grasmat er wat vuil bij ligt? Merk je wat vlekjes of aanslag door roet of gemorste drankjes op je grasmat? In dat geval kan je jouw grasmat heel makkelijk verfrissen met de tuinslang of zelfs met de hogedrukreiniger. Dat kan je ook doen wanneer je hond of je kat er zijn sporen in heeft achtergelaten. Zo spuit je meteen het onkruid weg en zorg je ervoor dat eventueel verstopte drainagegaatjes terug hun werk kunnen doen. Ook ongewilde gasten zoals algen en mossen kan je onder hoge druk verwijderen.
Borstelen en inzanden van je kunstgras
Wanneer je je kunstgras geregeld met behulp van een harde bezem borstelt, zullen de grassprietjes in verschillende posities gaan staan waardoor je een natuurlijke look behoudt. Je kan, indien nodig, je kunstgras opnieuw inzanden met Silica instrooizand. Het instrooien van het kunstgras met een dun laagje zand biedt talloze voordelen. De grasmat blijft beter op zijn plaats liggen en wordt beschermd tegen vouwen en kreuken. Het zand zorgt er ook voor dat de grassprietjes mooier rechtop zullen blijven staan. Een zandlaag verhoogt in het algemeen ook de levensduur van je kunstgras. Zorg er voor dat het zand dat je gebruikt schoon is, vrij van organisch materiaal. Het inzanden doe je met een harde borstel. De frequentie is afhankelijk van het gebruik van het kunstgras. Wordt er veel op gelopen of gesport, is het nuttig om dit regelmatig te doen.
Een juist gebruik van het kunstgras is het beste onderhoud! Hier wat tips:
* Betreedt het kunstgras bij voorkeur met schone schoenen (of lekker met je blote voeten), zodat je onkruid vermijdt.
* Wanneer je tuiniert naast de kunstgrasmat, haal dan de meeste aarde met de hand van het kunstgras af en borstel de overige aarde even in. Na regen of besproeien zakt het zand weg in de kunstgrasmat.
* Pas op met scherpe voorwerpen zoals glas, maar ook spijkers enz. Zeker bij hoger kunstgras, zie je deze bijna niet.
* Let op met vuur en warmte. Voorzie een goede bescherming voor de barbecue en assen.
* Tuinmeubilair versleep je niet maar hef je best op.
* Je kauwgom werp je uiteraard in de afvalbak. Komt dit in het kunstgras terecht, verwijder je het met wat ijs.
* Gebruik verder vooral je gezond verstand en volg het advies van de leverancier van de grasmat op.
* Bij specifieke problemen waarvoor je niet meteen een oplossing hebt, neem je contact op met je leverancier!